EU uvela sankcije SAD!

Zemlje članice EU jednoglasno su odobrile sankcije protiv SAD, glasajući za uvođenje tarifa na uvoz određenih američkih proizvoda

To se odnosi na džins, viski i motocikli, a kao odgovor na takse koje je Vašington prethodno uveo na uvoz evropskog čelika i aliminujuma.

Primjenu ovih mjera je jednoglasno usvojilo 28 država članica EU i Evropska komisija će preduzeti korake kako bi one stupile na snagu, prenosi BFM televizija, pozivajući se na neimenovane evropske izvore.

Evropske kontramere mogu da, potpuno zakonito, stupe na snagu počev od 20. juna, ali bi EU mogla da sačeka 1. jul kako bi reagovala u isto vrijeme kada i Kanada, koju je Vašington takođe sankcionisao, a koja želi da prvog dana narednog mjeseca lansira svoje protivmjere, navode diplomatski izvori.

Na evropskoj listi su desetine američkih proizvoda među kojima su neki veoma simbolični, kao što su viski, motori marke Harli-Dejvidson i džins.

Evropske protivmjere imaju za svrhu da, u prvo vrijeme, kompenzuju u visini od 2,8 milijarde evra štetu koju su evropskoj industriji nanijele američke takse na uvoz evropskog čelika (25 odsto) i aluminijuma (10 odsto).  Tu brojku Komisija smatra odmjerenom, a pri tom Komisija drži do toga da procedura u potpunosti ispoštuje propise Svjetske trgovinske organizacije (STO).

Pomenutu listu je EU dostavila STO 18. maja, a roba koja je na njoj navedena proizvodi se na američkoj teritoriji.

EU bi i na uvoz drugih američkih proizvoda mogla da uvede tarife u visini od 3,6 milijardi evra, ukoliko dobije spor protiv SAD pred STO otkako je podnijela žalbu tog organizaciji 1. juna, zaključuje BFM.