70 posto slovenačkih kompanija traži radnike

Dok su poslodavci prema anketi Zavoda za zapošljavanje optimističniji prema mogućnostima zapošljavanja, prognoze agencije Manpower pokazuje da se eksplozija zapošljavanje prisutna u posljednje dvije godine u Sloveniji polako stabilizuje. Razlog tome je što poslodavci ne mogu da pronađu potrebne radnike, piše Dnevnik

Poslodavci koji su bili uključeni u istraživanju zavoda za idućih pola godine predviđaju 3-postotni rast zaposlenosti i 31.200 radnih mjesta, od čega oko 20.000 novih, a ostalo zbog zamjene. Tako bi se broj zaposlenih u Sloveniji povećao sa sadašnjih 644.600 na 664.000 radnika. Najviše ohrabruju prognoze za građevinarstvo, gdje se predviđa rast zaposlenosti od 10,4 posto te u tzv. administrativnim i pomoćnim slabo plaćenim uslužnim djelatnostima (čišćenje, pakovanje , zaštita itd.), te u poslovanju s nekretninama.

Poslodavci će u sljedećih šest mjeseci najčešće tražiti radnike za jednostavne poslove u proizvodnji, vozače teških kamiona i traktora, prodavce, zavarivače i tesare. Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u aprilu i maju ove godine, s nedostatkom odgovarajućih radnika suočeno je više poslodavaca nego u prošlom polugodištu, njih gotovo 46 posto. Problemi su posebno akutni u velikim preduzećima, gdje su kadrovski problemi prisutni kod gotovo 70 posto poslodavaca, uglavnom u hotelima i restoranima, građevinarstvu, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i tamo gdje je rad slabo plaćen i fizički zahtjevan.