Ikea se sprema za otvaranje robne kuće u Beogradu

Kompanija Ikea je saopštila da su pri kraju radovi na njenoj prvoj robnoj kući u Beogradu koja će biti otvorena na ljeto i da je ispred objekta postavljen toranj visine 45 metara

Navedeno je da je zgrada urađena po najvišim standardima energetske efikasnosti. Robna kuća Ikea imaće 33.000 kvadratna metra i prodavaće oko 9.500 proizvoda, imaće restoran, igraonicu za djecu, kao i parking sa 1.200 mjesta. Planirano je da u robnoj kući bude zaposleno 300 radnika, a vrijednost investicije je 70 miliona eura.

Ikea je ranije najavljivala da će u Srbiji izgraditi pet robnih kuća, od čega dvije u Beogradu, po jednu u Novom Sadu i Nišu i jednu u centralnoj Srbiji. Ono što je interesantno a što, kako se navodi na stranici kompanije malo ko zna, jeste činjenica da se Ikea izgradnjom ove robne kuće zapravo vraća u Srbiju.

Naime, početkom 1990. godine, kompanija IKEA je prepoznala razvojni potencijal u regionu i počela da se širi otvorivši prvu robnu kuću u Mađarskoj. Ubrzo nakon toga, otvorene su i robne kuće u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj. Razvojni planovi kompanije u to vrijeme uključivali su i Jugoslaviju, navodi se na web stranici kompanije.

IKEA „start shop“ tako je otvorena u Beogradu 1990. godine i predstavljala je manju verziju robne kuće IKEA. Veličina radnje je bila 1.000 m2 i nudila je 650 proizvoda iz IKEA asortimana. Uprkos ograničenom asortimanu i veličini radnje, IKEA je zabilježila ogroman uspjeh. Nažalost, zbog konflikata u regionu, radnja je zatvorena već 1992. godine, a obustavljeno je i dalje širenje maloprodajne mreže u regionu.

Što se tiče dolaska u Bosnu i Hercegovinu, iako su se spekulacije na tu temu posljednjih godina često čule u javnosti, Ikea je prošlog mjeseca demantovala da ima takve planove. BiH je tako jedna od rijetkih zemalja u kojima ovaj internacionalni gigant nema poslovnice.