Šta izvršni direktori rade dok rade

Karijere

Često se radnici žale da nemaju dovoljno vremena da završe sve poslovne obaveze koje imaju. Koliki je to izazov za izvršne direktore, koji nose najviše odgovornosti, kada im dan jednako traje, bez obzira što imaju više profesionalnih obaveza?

Nedavna studija objavljena u Harvard Business Review otkrila je na koji način čelni direktori u firmama koriste svoje vrijeme da budu produktivni i efikasni, prenio je Forbes.

Istraživači su pratili 27 izvršnih direktora tokom tri mjeseca, a došli su do zanimljivih podataka:

Titula izvršnog direktora dolazi sa mnogo sati rada.

Kao lider organizacije, nije iznenađujuće da radi više od svojih zaposlenih. Prema izvještaju istraživanja, ti direktori u prosjeku rade 9,7 sati dnevno tokom nedjelje i otprilike četiri sata prosječno tokom dana vikenda. Čak i kada su na odmoru, lideri su radili skoro dva i po sata dnevno, tako da su ukupno radili 62,5 sati nedjeljno, što je itekako više od tradicionalnih 40 radnih sati nedjeljno.

Zaposleni i klijenti se često bore za pažnju izvršnih direktora.

Uz stalne sastanke i obaveze, lideri često zanemaruju publiku, bilo namjerno ili ne. Pomalo iznenađujuće, ali oni koji su najviše bili zanemareni su njihovi najbliži zaposleni i klijenti. Prema studiji, izvršni direktori su u prosjeku trošili šest odsto svog vremena sa zaposlenima, dok svega tri odsto sa klijentima.

Rukovodioci cijene sastanke lice u lice.

Još jedno ključno zapažanje studije je da izvršni direktori daju prioritet sastancima lice u lice i izbjegavaju razgovore telefonom ili video konferencije koliko god mogu. Skoro 61 odsto njihovog radnog vremena je odlazilo na lične interakcije jer oni razumiju važnost povezivanja.

Treba im vrijeme za sebe, kao i svima.

Još jedna iznenađujuća stvar u istraživanju je bila koliko vremena su izvršni direktori radili u izolovanom okruženju. Oni su u prosjeku 28 odsto svog vremena koristili da rade sami.