Robert Redford se povlači iz glume na filmu

Film

Američki glumac Robert Redford rekao je za časopis Entertejnment vikli (Entertainment Weekly) da se bliži kraju svoje glumačke karijere, osim u pozorištu

– Nikad ne reci nikad, ali sam zaključio da je igranje u komedijama za mene završeno – rekao je 81-ogodišnji glumac i dodao da će mu The Old Man and the Gun, koji u SAD treba da izađe 28. septembra, vjerovatno biti posljednji film.

U filmu on igra ulogu 70-ogodišnjeg robijaša koji nakon što pobjegne iz zatvora krene u seriju pljački. Riješio sam da se poslije toga povučem jer glumim od 21 godine – naveo je Redford, jedan od rijetkih još uvijek aktivnih glumaca svoje generacije.

Od kraja sedamdesetih rijetko je bio pred kamerama, gradeći karijeru reditelja. Režirao je devet dugometražnih filmova, a za Obične ljude (Ordinary People) je 1981. dobio Oskara.

Nikada nije dobio Oskara za glumu, iako je imao više uloga u kultnim filmovima poput Žaoke (Sting), Svi predsjednikovi ljudi (All The Presidents Men), Tri kondorova dana (Three Days of Condor) i Moja Afrika (Out of Africa).

Počasnog Oskara za životno djelo je dobio 2002.