BBC: Marija Kiri najuticajnija žena vijeka

Lider

Poljsko-francuska naučnica Marija Kiri najuticajnija je žena vijeka, odlučili su učesnici ankete BBC-ja

Čitaoci BBC časopisa History svrstali su Kiri na prvo mjesto liste sto žena koje su promijenile svijet, zbog toga što je bila prva osoba s osvojene dvije Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i hemiju 1911.) i zbog istraživanja radioaktivnosti – riječi koju je sama skovala.

U Britaniji se uskoro obilježava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u platama među polovima.

Na drugom je mjestu američka aktivistkinja Rosa Parks, koja je odbila da ustupi svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih pobornica ženskih prava Emelin Penkhrst, najzaslužnija što su žene dobile pravo glasa.

Engleska matematičarka i pionirka računarskog programiranja Ada Lovlejc četvrta je na listi, a peta je britanska hemičarka Rozalind Franklin koja je doprinijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

– Ovaj popis testament je ženama u istoriji koje su protivno izgledima ostvarile nevjerovatna postignuća – kazala je Heenali Patel, portparolka najvećeg britanskog udruženja za prava žena Fawcett Societyja.

Izbor bi mogao izazvati i neke polemike, piše Guardian. Zaslužuje li Margaret Tačer šesto mjesto na listi, a princeza Diana petnaesto? I je li Elenor Akvitanska (11.), moćna žena dvojice kraljeva, Luja VII. francuskog i Henrika II. engleskog, imala veći značaj za svjetsku istoriju od Djevice Marije na 12. mjestu.