Šta je iza sebe ostavio čovjek koji je od Samsunga napravio svjetskog lidera?

Lider

Najbogatija osoba u Južnoj Koreji i predsjednik kompanije Samsung Electronics Co, iza sebe je ostavio značajnu imovinu koju će potencijalno naslijediti njegova porodica ali će ona biti i predmet poreza na nasljedstvo.

Reuters je izračunao koliko iznosi njegovo bogatstvo koje Forbes procjenjuje na 20,9 milijardi dolara, ali i koliki će biti očekivani porez na nasljedstvo.

Dionice

Lee je bio vlasnik najvećeg broja dionica u Južnoj Koreji i imao je udjele u četiri Samsungove kompanije koje su bile ne berzi a čija je vrijednost bila oko 18,2 biliona vona (16,1 milijarda dolara) prema zaključnoj cijeni na trgovanju u petak.

Njegovo vlasništvo nad dionicama uključivalo je 4,18% uobičajenih dionica Samsung Electronicsa i 0,08% povlaštenih dionica, ukupne vrijednosti oko 15 biliona vona; udio od 20,76% u Samsung životnom osiguranju vrijedan oko 2,6 biliona vona; udio od 2,88% u Samsung C&T vrijedan oko 564 milijarde vona te 0,01% udjela u Samsung SDS-u vrijednom oko 1,67 milijardi vona, izračunao je Reutersana osnovu podataka Komisije za pravičnu trgovinu.

Nekretnine

Njegove dvije poznate kuće u centralnom Seulu najskuplje su pojedinačne kuće u zemlji, s površinom od 1.245,1 odnosno 3.422,9 kvadratnih metara. Procijenjene su na oko 40,9 milijardi vona i 34,2 milijarde vona, izvijestila je ranije ove godine novinska agencija Yonhap.

Pozamašan porez na nasljedstvo

Prema južnokorejskim poreskim pravilima, prije primjene stope poreza na nasljedstvo od 50% na berzanskim dionicama, premija od 20% dodaje se procjenjenoj vrijednosti posjeda preminule osobe, koja će se temeljiti na četveromjesečnom prosjeku dionica na zatvaranju trgovanja prije i poslije smrti, prenoi BiznisInfo.ba.

Prema trenutnim procjenama, očekuje se da će porez na nasljedstvo samo za gore navedene dionice iznositi oko 10,6 biliona vona, računa Reuters.

Bogatstvo djece

Jay Y. Lee, koji je de facto Leejev nasljednik, ima udjele ukupne vrijednosti oko 7,2 bilijuna vona u šest pridruženih kompanija Samsung Grupe na kraju zatvaranja trgovanja u petak.

Mlađi Lee ima 0,7% udjela u Samsung Electronics i 17,3% udjela u Samsung C&T, de facto holdingu grupe. Takođe posjeduje 9,2% udjela u Samsung SDS-u, 1,5% u Samsung Engineeringu i manje od 0,1% Samsungovog životnog osiguranja i Samsungovog vatrogasnog i pomorskog osiguranja, prema regulatornim prijavama.

Kćerke Lee Boo-jin, izvršna direktorica hotela Shilla i Lee Seo-hyun, koja vodi Samsung fondaciju, imaju svaka udio u Samsung C&T i Samsung SDS u vrijednosti od oko 1,6 biliona vona.

Petina BDP-a

Inače, Samsung je daleko najveći među južnokorejskim konglomeratima koji dominiraju privredom te zemlje, 12. po snazi u svijetu.

Globalni obrt kompanije jednak je petini BDP-a Južne Koreje, zbog čega je ona presudna za ekonomsko zdravlje zemlje.

Lee Kun-hee je naslijedio vođstvo kompanije od oca i za skoro 30 godina na njenom čelu Samsung Elektronics postala je globalni brend i najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, televizija i čipova.