Kako je Robert De Niro izgradio poslovnu imperiju od milijardu dolara

Lider

Svi znaju da je Robert De Niro veliki glumac i režiser, ali malo ljudi zna da je on ujedno i uspješan biznismen

De Niro je suvlasnik kompanije Nobu, koja u svom sastavu ima 39 restorana i osam luksuznih hotela na pet kontinenata. U pripremi je gradnja još osam hotela, a firma je ujedno započela s izgradnjom luksuznih stanova. Osim toga, pripremaju i svoj prvi resort, piše BiznisInfo.

Kompanija Nobu Hospitality planira u narednih pet godina dostići prihod od čak milijardu dolara. Suvlasnici kompanije, osim De Nira, su poznati japanski kuvar Nobuyuki Matsuhisa i režiser i producent Meir Teper.

Sve je počelo prije 31 godinu kada je De Niro prvi put ušao u Matsuhisajev restoran u Los Anđelesu. Matsuhisa, koji je iz Japana, radio je u Peruu i Argentini prije nego je prešao u SAD i otvorio svoj prvi restoran 1987. godine.

De Niro je bio oduševljen hranom i htio je ubijediti Japanca da otvori restoran u De Nirovom gradu – Njujorku.

– Rekao sam mu, ako ikada bude želio da otvori restoran u Njujorku, da me o tome obavijesti – prisetio se nedavno slavni glumac.

Nekoliko godina kasnije, kuvar je to zaista i učinio. De Niro je u to vrijeme već bio u ovom poslu, jer je 1990. otvorio restoran Tribeca Grill u Njujorku. De Niro i Matsuhisa se odlučuju na saradnju i otvaraju prvi zajednički restoran Nobu u njujorškom naselju Tribeca 1994. godine. Ono što je počelo iz zajedničke ljubavi prema hrani, postalo je veliki biznis. Najprije je nikao veliki lanac restorana, a potom i hotela.

Prvi Nobu Hotel otvoren je u Las Vegasu 2013, a nakon toga je otvoreno još sedam. Najnovija dva hotela otvorena su prošle godine u Londonu i na Ibizi, a ove godine otvoren je još jedan u Španiji. U pripremi je otvaranje još osam hotela.

Osim toga, kompanija je ušla u potpuno novi projekat, a to je izgradnja kondominijuma – odnosno objekta koji će dijelom biti hotel, a dijelom stambena zgrada.

Prvi takav objekat (Nobu Residences) grade u Torontu i on bi trebao biti otvoren naredne godine, a svi stanovi su već prodati, i to samo tri mjeseca nakon najave projekta.   Nakon Toronta, Nobu kondominijumi biće izgrađeni u Sao Paolu u Brazilu i Los Cabosu u Meksiku, a kompanija ujedno razmatra mogućnost širenja u Aziji, s ciljem izgradnje 10 ovakvih objekata u narednih 10 godina. Osim toga, planiraju otvarati pet hotela i restorana godišnje, što pokazuje da firma raste sve brže i brže. Na kraju, kompanija planira graditi i svoj prvi resort, a navodno žele da to bude na Bermudama.

De Niro je nedavno rekao da vjeruje da njegove dvije strasti – film i ugostiteljska industrija – imaju dosta sličnosti.

– Obije imaju budžete i obe su kreativne, ali na različite načine. Filmovi su takođe jedan vid biznisa. U oba slučaja morate uložiti novac – rekao je De Niro.