Tri najbolja savjeta koja je dao milijarder Džek Ma

Lider

Milijarder Džek Ma, koji je uveo e-trgovinu u Kinu, napunio je 55 godina i zvanično se povukao sa mjesta izvršnog predsjednika Alibabe. Ova kompanija vrijedna 480 milijardi dolara napunila je 20 godina.

Bivši nastavnik engleskog osnovao je Alibabu 1999. godine u jednosobnom stanu u gradu Hangzou.

On će se u potpunosti posvetiti filantropiji, a na mestu izvršnog predsjednika zamijeniće ga dosadašnji izvršni direktor Alibabe Danijel Čang, prenosi Bi-Bi-Si.

Evo tri savjeta koja je dao Ma, prema izboru Svketskog ekonomskog foruma.

Prvi posao je najvažniji

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ranije ove godine Ma je dao sljedeći savjet za karijeru: “Kad diplomiraš i tražiš posao, prvi posao je najvažniji. Nije obavezno da kompanija ima poznato ime. Treba da nađeš dobrog šefa koji može da te nauči da budeš čovek, da radiš stvari ispravno. Ostani u toj firmi barem tri godine”.

Meke vještine kod djece su ključne za budućnost

Govoreći u Davosu 2018, Ma je rekao da moramo da promijenimo način na koji učimo djecu kako bismo napravili razliku između ljudske i vještačke inteligencije.

“Ako ne promijenimo način na koji učimo djecu, za 30 godinama imaćemo problem. Mi učimo djecu stvarima od prije 200 godina, iz prošlosti. Ne možemo da naučimo djecu da budu pametnija i da znaju više od mašina. Djecu treba da učimo nečem jedinstvenom, tako da mašine nikad ne mogu da ih sustignu: vrijednosti, muzika, slikanje, umjetnost”.

Nema stručnjaka za sutra

Kada su ga u Davosu pitali da li je imao nekih nedoumica kad je osnivao Alibabu, Ma je priznao da se plašio, ali nikada nije sumnjao da će uspjeti.

“To je bila 1999, godina, rani počeci interneta. Svi imaju istu šansu, tada nije bilo eksperata. Pa ni danas, nema eksperata za sutra, samo eksperata za juče”.