Vrijednost H&M uvećana za dvije milijarde dolara

Finansije

Akcije švedskog maloprodajnog modnog giganta H&M-a ostvarile su najveći rast u proteklih 16 godina, nakon što je objavio bolje prodajne rezultate od očekivanih

Akcije kompanije su skočile za čak 11 odsto, što je doprinijelo uvećanju tržišne vrijednosti kompanije za 19 milijardi kruna (dve milijarde dolara), prenosi agencija Blumberg.

Iz te kompanije je saopšteno da su napori usmjereni na praćenje promjena ukusa potrošača doprinijeli postepenom poboljšanju prodaje i povećanju udjela na mnogim tržištima tokom trećeg fiskalnog kvartala. To je, prije svega, doprinijelo povećanju prihoda, koji su premašili i najviše procjene analitičara.

Prodaja je u kvartalu zaključno sa 31. avgustom, kada se izuzme PDV, porasla za devet odsto na 55,8 milijardi švedskih kruna (6,17 milijardi dolara), dok su analitičari očekivali rast od 5,5 odsto na 54 milijarde kruna, prenosi Volstrit Žurnal.

H&M je posljednjih godina bilježio pad dobiti i gomilanje zaliha zbog usporavanja prodaje njegovog glavnog brenda, ali sada poručuje da je na putu oporavka.