Najbogatiji sportski menadžer nema veze sa fudbalom

Sport

Iako top fudbalski menadžeri zarađuju ogroman novac od basnoslovnih transfera u najpopularnijem sportu, najjači sportski menadžer nije iz svijeta fudbala, čak ni iz košarke

Za Žorža Mendeša i Mina Rajolu se često kaže da drmaju svetskim fudbalom, ali ima neko moćniji od dva moćna sportska agenta. On je Skot Boras, koji zastupa bejzbol igrače, čiji ugovori ukupno vrijede 1,88 milijardi dolara.

Boras (65) je samo u 2018. godini od provizija zaradio 105 miliona dolara. Zastupa devetoricu igrača koji imaju godišnje ugovore veće do 100 miliona, a među njima su najpoznatiji Maks Šercer i Stiven Strazbur. Šercer ima ugovor vrijedan 210, a Strazbur 175 miliona sa Vašingtonom.

Na Forbsovoj listi drugo mjesto među agentima zauzima Žorž Mendeš, koji je ove godine zaradio 100 miliona dolara, vodeći računa o ugovorima i karijeri Kristijana Ronalda, Hamesa Rodrigesa, Anhela di Marije, Bernarda Silve, Žozea Murinja…

Na trećem mjestu je još jedan fudbalski agent, koji se ne eksponira poput Mendeša – Džonatan Barnet. On zastupa, između ostalih, Gareta Bejla.

Četvrti je košarkaški agent Džef Švarc, čiji su klijenti Blejk Grifin, Andre Dramond, Kevin Lav, Nikola Jokić, Harison Barns… On je ove godine zaradio 66 miliona dolara.

Tek peti je Mino Rajola, agent Pola Pogbe, Zlatana Ibrahimovića…