Žena na čelu ‘Tesle’, umjesto Maska – Robin Denholm

Robin Denholm, glavna finansijska direktorka u australijskom telekomunikacionom operatoru Telstra korp, zamijeniće Ilona Maska na mjestu predsjednika uprave kompanije Tesla

Proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je u četvrtak da je Robin Denholm imenovana za predsjednicu odbora direktora, na kojemu je dosad bio osnivač te kompanije Ilon Mask, koji će i dalje biti izvršni direktor

Ilon Mask je nedavno pristao da se povuče s mjesta predsjednika odbora direktora u nagodbi s Američkom komisijom za hartije od vrednosti (SEC), koja je zatražila da na tom mjestu bude nezavisna osoba.

Prema nagodbi, Mask će ostati izvršni direktor u Tesli, ali u iduće tri godine neće biti predsjednik odbora, a on i Tesla platiće po 20 miliona dolara kazne. Do nagodbe je došlo nakon što je SEC optužio Maska za prevaru zbog niza lažnih i obmanjujućih tweetova i zatražio da ga se ukloni s čela Tesle.

Nova predsjednica odbora Robin Denholm je od 2014. godine nezavisna direktorica u odboru Tesle, a od prošle je godine finansijska i direktorica za strategiju u australijskoj telekomunikacionoj kompaniji Telstra. S tih mjesta u Telstri odstupiće nakon što joj istekne šestomjesečni mandat.