5 savjeta za upravljanje vremenom koji vam mogu pomoći u karijeri

Uz neprestano učenje novih vještina postoji još jedna stvar koja vam može pomoći da budete uspješni – kontrola nad time kako provodite vrijeme

Uspješne ljude često pitaju: Kako uspijevaš toliko puno napraviti u jednom danu? I odgovor na to uglavnom glasi: Jednostavno. Tako što svaki dan rasporedim poslove.

Istina je da je lako početi zaostajati na poslu ako nemate jasno definisane ciljeve što želite ostvariti svaki dan. Ako želite izrealizovati ciljeve koje ste zacrtali u karijeri, jedna od prvih vještina kojima trebate ovladati jest efikasno upravljati vremenom.

Evo i kako.

Otkrij na što ti odlazi vrijeme
Pratite što radite sedmicu dana i koliko vam vremena odlazi na te aktivnosti i zatim analizirajte rezultate.

Planiraj unaprijed
Sjednite na neko tiho mjesto na 15-20 minuta i isplaniraj svoju sedmicu unaprijed. Zapišite ključne projekte i zadatke koje trebate ili želite ostvariti.

Postavi prioritete
Rangirajte svoj popis zadataka tako da možete dobiti jasan pregled najvažnijih aktivnosti, sve do onih koje su vam najmanje prioritetne.

Odredite vrijeme za zadatke
Rasporedite vrijeme koje će vam biti potrebno da završite visoko prioritetne zadatke i projekte tu sedmicu. Potom odredite vrijeme za aktivnosti koje vam srednji prioritet. Ako vam zatreba više vremena za zadatke s liste koji su niže rangirane na listi prioriteta, možda ćete morati neke odložiti, zatražiti više vremena za njihovo izvršenje ili raditi prekovremeno.

Odredite vrijeme za provjeru e-mailova
Odvojite određeno vrijeme u danu za provjeravanje e-mailova, npr. na početku dana, neposredno prije ili poslije ručka, ili na kraju dana. Izbjegavajte provjeravati e-mailove osim u ovo vrijeme, jer je to u vremenskom smislu neefikasno i odvraća vas od zadataka koje ste odredili kao prioritete.