Prodaja pametnih telefona u prvom kvartalu porasla 9,1%

U prvom kvartalu ove godine prodato je 380 miliona pametnih telefona

Kompanija Gartner objavila je rezultate svog istraživanja koje se bavi stanjem tržišta pametnih telefona tokom prvog kvartala ove godine. U rezultatima je vidljiv rast prodaje pametnih telefona od 9,1% u odnosu na prvi kvartal prošle godine. U prvom kvartalu ove godine prodato je 380 miliona pametnih telefona.

Posebno dobro posluju kineski proizvođači kao što su Huawei, Oppo i Vivo koji nude uređaje u srednjem i visokom segmentu po kompetitivnim cijena i zajedno drže 24% cjelokupnog tržišta pametnih telefona.

Što se tiče vodećih proizvođača, na prvom mjestu se i dalje nalazi Samsung uprkos padu tržišnog udjela od 3,1% na godišnjem nivou. Galaxy S8 i Galaxy S8%2B pojavili su se na tržištu predkraj kvartala pa nisu mogli značajnije uticati na rezultate. Drugoplasirani Apple takođe bilježi pad tržišnog udjela od 1,1% na godišnjem nivou.

S druge strane najveći dobitnici prvog kvartala 2017. godine su prije spomenute kineske kompanije Huawei, Oppo i Vivo. Trećeplasirani Huawei je prodao 34 miliona pametnih telefona, čime je zabilježio rast tržišnog udjela od 0,7% na godišnjem nivou, a za takav uspjeh najviše je zaslužna dobra prodaja prošlogodišnjih P9 i P9 Plus modela.

Listu pet vodećih proizvođača zaključuju kompanije Oppo i Vivo koje su sve bliže vodećim brandovima te bilježe rast udjela od 3,5 odnosno 2,8% na godišnjem nivou.

Android je i dalje vodeći mobilni operativni sistem, ne samo je da zadržao dosadašnji tržišni udio već ga je i povećao s prošlogodišnjih 84,1% na 86,1% tokom prvog kvartala ove godine. Dodatni rast Androida očekuje se uvođenjem Android Go platforme budžetskih uređaja. Appleov iOS nalazi se na drugom mjestu s tržišnim udjelom od 13,7%.