Novi iPhone će podržavati bežično punjenje

Apple bi tehnologiju bežičnog punjenja trebalo da uvede dolaskom novog iPhonea 8

Kompanija Apple bi konačno trebalo da ispravi jednu od stvari kojoj mnogi zamjeraju njenim pametnim telefonima, a to je nedostatak bežičnog punjenja.

Glasine o tome kruže već godinama, ali analitičar kompanije KGI Securities Ming-Či Kup tvrdi da će kompanija iz Kupertina ove godine predstaviti tri nova iPhonea bez kabla za punjenje.

Apple Watch već podržava magnetni kabl koji bezičnim putem puni ovaj pametni sat, dok iPhone nikad nije imao ovu mogućnost. Iako se čini kao korak naprijed, bežična tehnologija je ranije bila problematična, jer je baterijama bilo potrebno više vremena za punjenje. Mnogi se nadaju da će Apple riješiti ovaj problem i da će iPhone 8 moći da se puni čak i kad je udaljen od izvora energije.

Ako planovi uspiju, tehnologija će postaviti nove standarde na tržištu. Appleov iPhone 8 će imati znatno drugačiji dizajn kako bi se spriječilo pregrijavanje, jer bežično punjenje povećava unutrašnju temperaturu pametnog telefona.

Novi 3D Touch modul bi mogao da bude skuplji za 5 dolara za Apple po telefonu, a već se spekuliše da će iPhone 8 da košta više od 1.000 dolara.