Si Đinping ‘otvara’ kinesko tržište

Tržište

Kineski predsjednik Si Đinping obećao je tokom posjete Španiji da će poboljšati zaštitu intelektualne svojine i više otvoriti kinesko tržište

– Kina će uložiti napore za veće otvaranje prema spoljašnjem svijetu. Uložićemo dosta napora da olakšamo pristup kineskom tržištu, poboljšamo uslove investiranja i pojačamo zaštitu intelektualne svojine – rekao je Si u Parlamentu Španije, dva dana prije samita Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja G20 u Argentini.

Trgovinski rat između SAD i Kine će biti jedna od glavnih tema samita, a na marginama tog skupa Si će se sastati sa američkim kolegom Donaldom Trampom.

Kina je pod sve većim pritiskom SAD otkako je Tramp uveo kaznene carine na kinesku robu vrijednu 250 milijardi dolara, tvrdeći da Peking nanosi štetu američkim kompanijama krađom ili vršenjem pritiska na njih da otkriju svoje tehnološke tajne u zamjenu za pristup tržištu.

Peking je uveo recipročne mjere, ali Vašington prijeti novim kaznenim mjerama carinom na kinesku robu od 267 milijardi dolara, ako se ne nađe rješenje.

Kineski predsjednik je upozorio i na neizvjesnost i nestabilnost bez presjedana s kojima se svijet suočava.