Hifa Oil u Njemačkoj kupio kompaniju LB.Profile

Hifa grupa iz Tešnja spada među vodeće veletrgovce naftom i naftnim derivatima u BiH, a novom akvizicijom – proizvodnjom moderne stolarije – tržište su  proširili na Njemačku i zemlje EU

Tešanjska kompanija za promet naftom i naftnim derivatima Hifa Oil kupila je LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju sa najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore. Akvizicija njemačke kompanije poznate po inovacijama u ovoj obasti, uslijedila je nakon što je Euro Roal, kompanija kćerka Hifa Oil, u oktobru 2016. postigla strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema LB.Profile na tržištu Bosne i Hercegovine.

– Naša prva inozemna strateška akvizicija omogući će nam da Euro Roal kao lider u BiH za distribuciju aluminijskih, Inox a sada i PVC profila, osim jačanja pozicije na domaćem tržištu, još snažnije nastupi na tržištima regije i EU. Ovo je naša sedma po redu kompanija kćerka i prva u  Njemačkoj, a koja već duže od 50 godina razvija sisteme za prozore i vrata, sa ogromnom kompetencijom, vrhunskom tehnologijom i akumuliranim znanjem. Nakon ove akvizicije ništa više neće biti isto. Naš cilj su domaće, regionalno i evropsko tržište sa jakom Hifa Oil i sa našim tehnološko superiornim kompanijama kćerkama – kazao je Izudin Ahmetlić vlasnik i direktor tešanjske kompanije Hifa Oil.

Prema Forbsu, vlasnik Hifa grupe, Izudin Ahmetlić, sa 681,3 miliona KM drugi je u BiH po bogatstvu

Kompanija LB.Profile opremljena je naprednom tehnologijom a od 1960. razvijaju sisteme profila široke namjene, prvenstveno za vrata i prozore, kao i industrijske profile. Posjeduju ogromna iskustva, znanja i prednosti u branši ekstrudiranja u raznim sistemima PVC profila. LB.Profile zapošljava 45 radnika, pogoni su smješteni na 26.700 kvadrata zemljišta u Herbsteinu u pokrajini Hessen. Neke od konkurentskih prednosti kompanije LB.Profile su i šest razvijenih sistema za direktno brtvljenje na PVC Profilima. Posjeduju 12 linija ekstrudera, kao i automatske linije proizvodnje. Glavna tržišta LB.Profile su Njemačka, Belgija i Holandija, ali i izvoze u Istočne Evrope (Litvanija i Rusija).

Euro Roal zapošljava 40 radnika i jedan je od vodećih distributera aluminijskih i PVC profila, materijala od Inoxa i građevinskih okova. Kompanija je prošle godine povećala prihode za 45 posto u odnosu na 2015. Ukupna prodaja aluminijskog asortimana 2016. iznosila je 1.300 tona, a asortiman od Inoxa 960 tona.

Hifa Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj… Prošla godina je okončana sa ukupnom količinskom realizacijom od oko 300.000 tona različitih derivata u devet zemalja regiona. U 2015. ostvarili su prihod od 381,9 miliona maraka i dobiti od 9,3 miliona, što ih u BiH stvrstava na 13. mjesto velikih kompanija. Tu su, takođe, i kompanije kćerke: Euro Roal, Euro metali, Euro stil, Euro Power, Petrobit, Bitrol Slovenija, a od sada i LB.Profile.