Džonson i Džonson preuzima Aktelion

Američka multinacionalna kompanija “Džonson i Džonson” (J&J) saopštila je da kupuje švajcarsku farmaceutsku grupu Aktelion (Actelion) za 30 milijardi dolara (27,9 milijardi evra), javlja Blumberg.

Ovom akvizicijom, najvećom za “J&J” ikada, američka kompanija, koja je već najveći proizvođač zdravstvenih proizvoda u svijetu, ostvaruje cilj dodajući svom portofiju novu kategoriju lijekova za tretiranje visokog krvnog pritiska, čime će zadati udarac francuskom Sanofiju, koji je takođe pokušavao da preuzme Aktelion.

U saopštenju američke kompanije navodi se da će J&J” početi tendersku ponuda za kupovinu akcija švajcarske firme, sa sjedištem Alšvilu, na cijeni od 280 dolara po akciji u gotovini. Ova cijena, čija je protivvrijednost 280,08 švajcarskih franaka, veća je za 23 odsto od kote na kojoj su akcije Akteliona zaključene u jučerašnjem trgovanju.

Pristup Aktelionovim lijekovima “Tracleer”, “Opsumit” i “Uptravi”, koji su namijenjeni liječenju po život opasne plućne arterijske hipertenzije, omogućiće kompaniji “J&J” da postane lider u tretiranju tog oboljenja i pomoći će kompaniji da ode korak dalje u segmentu lijekova za autoimune i bolesti srca i kancera.

Akcije Akteliona zaključene su u srijedu na 227,40 švajcarskih franaka, zabilježile su rast od 68 odsto od početka novembra. Jučerašnje trgovanje na Njujorškoj berzi, “J&J” je završio na koti od 112,80 dolara, a akcije američke firme su u prošloj godini ojačale za 11,5 odsto.