NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od 4,0 odsto

Narodna banka Srbije zadržala je referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 4,0 odsto, na današnjoj sjednici Izvršnog odbora NBS.

Prilikom donošenja ove odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da bi međugodišnja inflacija u narednim mjesecima trebalo da otpočne postepeni rast i da se u granice novog cilja vrati početkom sljedeće godine, a nakon toga da se kreće u tim granicama.

Takvom kretanju inflacije trebalo bi da doprinesu efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike i oporavka domaće tražnje, kao i postepen rast svjetske cijene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju.

S druge strane, zahvaljujućii dobroj poljoprivrednoj sezoni, dodatni pad cijena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svjetskom i domaćem tržištu, i posljedično niski troškovi u proizvodnji hrane, još neko vrijeme će djelovati dezinflatorno.

Iz NBS ističu da na opreznost monetarne politike upućuje prisutna neizvjesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u pogledu budućih mjera američke Uprave federalnih rezervi (FED) i Evropske centralne banke (ECB) i njihovog mogućeg uticaja na globalne tokove kapitala.

„Ipak, uspješno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže povećavaju otpornost domaće ekonomije na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja. To potvrđuju pozitivna ocjena Međunarodnog monetarnog fonda nakon oktobarske posjete, pad premije rizika zemlje i ostvaren napredak na međunarodnim listama konkurentnosti usljed unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta“, konstatuje NBS.

Naredna sjednica Izvršnog odbora na kojoj će biti donijeta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. decembra.