Citroen se vraća imenu Ami i naslijeđu Spačeka

Automobil

Francuski proizvođač predstaviće na ženevskom auto-salonu svoju viziju individualnog urbanog prevoza budućnosti – koncept Ami One.

Ovaj mali gradski automobil, dužine svega 2,5 m, širine 1,5 m i visine 1,5 m, ima masu od 425 kg.

Pogoni ga električni motor, a maksimalna brzina je 45 km/h, što znači da u nekim zemljama za njega nije potrebna vozačka dozvola B kategorije.

Električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama ispod poda kabine, a potrebno je 2 sata da se potpuni napune na običnim javnim punjačima za elektroautomobile.

Kada su baterije pune, Ami One može da pređe do 100 km.

S obzirom da sva vozila na električni pogon od 1. januara moraju da emituju vještački zvuk pri malim brzinama, kako bi upozorili pješake na svoje prisustvo, Citroen je koncept opremio specifičnim generatorom zvuka koji mijenja ton u skladu sa brzinom automobila.

Ami One osmišljen je kao privatno vozilo, ali i kao auto koji će koristiti više osoba kroz takozvani car-sharing program.

Korisnicima bi bio ponuđen kroz mjesečnu pretplatu, u koju su pored ostalog uključeni i održavanje baterija i besplatan parking.

U Citroenu kažu da je koncept Ami One alternativa javnom prevozu u gradovima, ali i drugim malim prevoznim sredstvima kao što su bicikli ili električni skuteri.

Revoluciju koju bi Ami One unio u urbani saobraćaj, francuski proizvođač poredi sa onom koju je svojevremeno donio Citroen 2CV (popularni “Spaček”) kada je polovinom 20. vijeka velikom broju ljudi u Francuskoj, ali i drugim zemljama, omogućio jeftin i praktičan individualni prevoz.