Električni automobili brže poskupljuju od onih s klasičnim motorom

Automobil

Dok je inflacija u Njemačkoj neuobičajeno visoka, novi električni automobili poskupljuju brže nego oni s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, pokazalo je jedno istraživanje.

Kataloška cijena 15 najpopularnijih električnih automobila u avgustu bila je za 14,5 posto viša nego godinu dana ranije, što je značilo prosječno poskupljenje od 5.385 eura, naveo je Centar za istraživanje automobila. Cijene najprodavanijih vozila na fosilna goriva porasle su, u isto vrijeme, za 12,5 posto.

Država je razliku u cijenama između ekološki prihvatljivijih električnih automobila i onih s klasičnim motorom smanjivala subvencijama.

Subvencije za plug-in hibride prestaju krajem godine, a modeli kojih još ima u zalihama rasprodaju se uz relativno visoke popuste.

Stručnjak za automobile Ferdinand Dudenhoffer očekuje dalja poskupljenja zbog većih troškova nabavke poluprovodnika i specifičnih sirovina, na primjer u proizvodnji baterija.

Državni podsticaji, rekao je, nisu dovoljni da cijene stanu. Do jeseni sljedeće godine, naveo je Dudenhoffer, 2,5 milijardi eura iz saveznog budžeta biće potrošeno, što znači da će se urušiti tržište, posebno malih i kompaktnih električnih automobila.

Niko, rekao je, zbog infacije neće potrošiti 35.000 eura na mali automobil na baterije. Vlada i ministar poljoprivrede Robert Habeck isključuju električne automobile iz struje, kaže Dudenheoffer.

Kada je riječ o luksuznim automobilima, njihovi kupci su manje osjetljivi na promjenu cijena i plaćaju iz vlastitog džepa.