Sud odobrio Rusima zaplijenu dijela Agrokora u BiH

Region

Opštinski sud u sarajevskom Kiseljaku donio je odluke kojima je Sberbanci odobrena zapljena dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu Jamnice

To je objavila Jamnica, koja posluje u sastavu Agrokora, iz koje najavljuju da će poduzeti pravne radne za osporavanje tih rješenja.

Kako je Jamnica objavila putem Zagrebačke berze, Opštinski sud u Kiseljaku donio je 9. oktobra dva rješenja o izvršenju na osnovu vjerodostojne isprave – mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice.

U oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 miliona konvertibilnih maraka (oko 260 miliona kuna).

“Izvršenje je određeno zapljenom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski kiseljak, koje su vlasništvo Jamnice”, navodi se u objavi.

Jamnica će “preduzeti sve potrebne pravne radnje u cilju osporavanja predmetnih rješenja”, najavljuju iz te kompanije u sastavu Agrokor koncerna.

Od početka procesa vanredne uprave, saopštili su nedavno iz Agrokora, pokrenuto je više postupaka protiv Agrokora i povezanih društava u šest zemalja: Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji.

Kako je već u junu bilo jasno da ne žali učestvovati u novom kreditiranju Agrokora putem roll-up modela kojim se osigurava prvenstvo naplate, smatrajući ga nepoštenim, Sberbank je pokrenuo sudske procese u Hrvatskoj i Srbiji, a kasnije ih je proširio i na ostale zemlje u kojima koncern ima imovinu. Slovenački sud je priznao postupak vanredne uprave pa su u toj zemlji obustavljeni postupci zapljene, dok u Srbiji i BiH to nije slučaj.