Skočio prihod pet najvećih fudbalskih liga Evrope

Sport

Velika petorka evropskih fudbalskih liga imala je 15,6 milijardi eura prihoda u sezoni 2017/18, što je godišnji rast od šest odsto, prema podacima Diloјta.

Prema tim podacima, evropsko fudbalsko tržište trenutno vrijedi oko 28,4 milijarde eura. Engleska Premijer liga je tržišni lider, sa rekordnim prihodom od 5,4 milijarde eura, pošto se prošle godine po prvi put pet timova iz nje plasiralo u Ligu šampiona.

Njemačka Bundesliga prestigla je špansku La Ligu i preuzela drugo mјesto među nacionalnim prvenstvima po prihodu.

Diloјt je saopštio da je tokom sezone 2017/18 evropski klupski fudbal imao „najjaču finansijsku poziciju ikada“.

„To pokazuje uspjeh vodećih klubova u borbi za što veće prihode kako bi finansirali uspjeh na terenu, kao i stalne napore UEFA da poveća prihode i održivost klubova putem finansijskog fer-pleja i licenciranja“, kazao je Den Džons, partner u Diloitovoj Sport biznis grupi.

Pošto se pet engleskih klubova plasiralo u Ligu šampiona u sezoni 2017/18. i svi su stigli do osmine finala ili dalje, UEFA je tim klubovima ukupno isplatila više od 80 miliona eura.

Pored novca od evropske fudbalske organizacije, klubovima najjače engleske lige porasli su i prihodi od ulaznica, osam procenata, kao i od oglašavanja, 12 odsto.