I Pariz zamrzava stanarine

Living

Pariške gradske vlasti u ponedjeljak su ponovo uvele kontrolu cijene najma stambenih nekretnina kako bi zaustavile snažan rast troškova života u francuskoj prijestonici.

Cijene nekretnina skočile su u Parizu, odražavajući zamah i u drugim velikim evropskim gradovima zbog istorijski niskih kamatnih stopa, dinamičnog ekonomskog rasta i uticaja web stranice Airbnb za iznajmljivanje nekretnina za odmor, pojasnili su stručnjaci.

Nakon što je prethodni pokušaj ograničenja najamnina u Parizu između 2015. i 2017. godine odbačen na sudu iz tehničkih razloga, pariški gradonačelnik osmislio je novi mehanizam za pomoć porodicama srednje klase.

Referentna najamnina biće određena za svako područje Pariza zasebno, a stanovi se neće moći iznajmiti po cijeni koja bi bila viša za 20 posto od referentne, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Pariza zadužen za stanovanje Ian Brossat.

Procjenjuje se da su cijene najma u Parizu u posljednjih 15 godina porasle više od 50 posto.

Veliki gradovi širom evrope i Sjedinjenih Država uveli su niz mjera kako bi zauzdali rast cijena stambenih nekretnina, zbog kojeg sve više porodica niže i srednje klase napušta centre gradova.

Neki pokušavaju strože da regulišu poslovanje Airbnb-ja, ograničavajući broj dana na koliko se stanovi mogu iznajmiti, a neki – poput Berlina i New Yorka – uvode ili proširuju kontrolu cijena najma.

Berlinske gradske vlasti odlučile su da zamrznu najamnine na pet godina, počevši od 2020. godine, u najnovijem pokušaju da zaustave gentrifikaciju.

Neki stručnjaci za nekretnine propituju pak sistem uveden u Parizu, upozoravajući da će se postavljanje referentne cijene za neko područje pokazati problematičnim ako se ne budu uzimale u obzir velike razlike u kvalitetu nekretnina i u susjedstvu.