Ryanair: Radnicima 700 otkaza a direktoru 100 miliona eura bonusa

Finansije

Niskobudžetna irska vazduhoplovna kompanija “Ryanair” planira da ukine od 500 do 700 radnih mjesta, objavio je izvršni direktor Mihael O’Leri, koji bi istovremeno zahvaljujući zelenom svijetlu dioničara u narednih pet godina mogao da računa na 100 miliona eura bonusa.

“Ryanair” ima više od 500 pilota, rekao je O’Leri, najavivši da planira da ukine između 500 i 700 radnih mjesta, uključujući i ona u sjedištu kompanije u Dablinu.

Nekim radnicima ponuđen je neplaćeni 12-mesečni dopust dok bi ostali od sljedeće nedjelje mogli da počnu da dobijaju obavještenja o otkazu, dodao je šef irske aviokompanije.

“Ryanair” u Evropi zapošljava oko 17.000 radnika a uprava je u julu upozorila da bi mogla da ukine čak 900 radnih mjesta.

Paralelno su dioničari tijesnom većinom glasova – 50,5 odsto- odobrili plan isplate bonusa, prema kojem bi O’Leriju u narednih pet godina moglo biti isplaćeno oko 100 miliona eura ako profitabilnost ili cijena dionica kompanije u tom periodu budu udvostručene.

U protekle dvije godine cijena Ryanairove dionice otprilike je prepolovljena zbog niza sukoba sa sindikatima i kašnjenju letova zbog prizemljenja Boinga 737 MAX.