Prihodi Alibaba grupe 72 milijarde, dobit 13 milijardi dolara

Finansije

Uprkos tome što je izbijanje pandemije koronavirusa uticalo na domaće poslovanje u februaru i martu, taj konglomerat elektronskog poslovanja imao je bruto obim trgovine od bilion dolara prvi put u fiskalnoj 2020. godini.

Prihodi kompanije za 12 mjeseci zaključno sa 31. martom dostigli su 72 milijarde dolara, dok je operativni profit skočio 60 odsto na 12,9 milijardi, prenosi B92.

Međutim, ne ide sve tako dobro kineskom džinu. Naime, izvršni direktor Danijel Džang upozorio je na neizvjesnost sa kojom se kompanija suočava u budućnosti.

“Bitka protiv kovida 19 još nije gotova”, rekao je Džang tokom video-konferencije sa investitorima u petak, dodavši da je uprkos uspjesima Kine u obuzdavanju virusa “prijetnja pandemije i dalje nad ostatkom svijeta i tempo i period oporavka ostaju neizvjesni”.

Džang je takođe naglasio značaj povišenih tenzija između SAD i Kine, što je “dodatni sloj nesigurnosti u postvirusnom svijetu”.

Alibaba, čija je trenutna vrijednost procijenjena na oko 550 milijardi dolara, najveća je kineska internet-kompanija i često se za nju kaže da je “kineski Amazon”.

S obzirom na slične poslovne modele – obe kompanije primarno su poznate po svojoj onlajn trgovini, ali takođe nude usluge uključujući i “klaud” infrastrukturu – prirodno je poređenje, ali Alibaba je još daleko u tome da se može porediti sa veličinom i globalnim uticajem Amazona.

Prihodi Amazona za 12 mjeseci zaključno sa 31. martom od 296 milijardi dolara više su nego četiri puta veći od Alibabinih. Međutim, kada se pogleda profit, kineski ekvivalent Amazona mnogo je bliži lideru tržišta. Operativni profit Amazona u posmatranom periodu dostigao je 14,1 milijardu, dok je Alibaba prijavila 12,9 milijardi dolara.