Prihod Microsofta raste usled potražnje za digitalnim uslugama

Finansije

Microsoft bilježi rekordne prihode i prodaju usljed pandemije koja je povećala potražnju za video igrama i uslugama računarstva u oblaku (cloud services). Tehnološki gigant je saopštio da je njegov fiskalni neto prihod u drugom kvartalu porastao za više od 30 odsto, na 15,5 milijardi dolara, a prodaja za 17 odsto, na 43,1 milijardu dolara, piše Wall Street Journal.

Pored svojih proizvoda za video igre i računarstvo u oblaku, kompanija je zabilježila snažnu prodaju svojih Surface laptop računara, jer su ljudi kupovali uređaje koji olakšavaju rad od kuće i učenje na daljinu.

Ukupan prihod od igara skočio je za 51 odsto, i sada je prihod u tom sektoru porastao na 15,1 milijardu dolara.

Korišćenje Microsoftovog kancelarijskog softvera je takođe zabilježilo rast zbog opcija video konferencija i ćaskanja preko poruka, a snažna potražnja za poslovnim softverom podstakla je konkurentski pritisak.

Tehnološki gigant kaže da čak i njegovo oglašavanje, jedan od retkih segmenata koji je zaostajao rano u pandemiji, pokazuje znake oporavka. Prihod od oglašavanja na mreži u poslednjem kvartalu porastao je za 2 odsto nakon dvocifrenog pada u prethodna dva kvartala.

Tehnološke kompanije su uglavnom bile među najvećim korporativnim dobitnicima tokom pandemije. Pored Microsofta, Apple i Amazon takođe su beležili rekordne prihode.