Prije 22 godine stavio je sve na kocku da ostvari san, danas je milioner

Karijere

Kada je prije 22 godine Čarls Rols (40), vlasnik britanske kompanije pića Fever-tree krenuo u svoje preduzetničke vode, nije očekivao da će postati milioner.

Ovaj sada već 62-godišnji bivši rudarski inženjer, nekoliko je puta bezuspješno je pokušavao da pokrene sopstveni biznis sve dok se jednom nije odlučio da se upusti u 100 godina staru industriju. Danas njegovo bogatstvo vrijedi čak pola milijarde dolara.

“Bio sam najgori inženjer na svijetu. Bio sam apsolutno jadan. Nijesam to želio da radim cijelog svog života. Htio sam da pokrenem svoju preduzetničku priču”, prisjeća se Rols.

Prvi korak napravio je 1997. godine kada je sa svojom ušteđevinom kupio udio u posrnuloj britanskoj kompaniji Plymouth Gin, tada jednoj od najpoznatijih kompanija za proizvodnju džina. No, u njemu se nije dugo zadržao već mu je on poslužio kao odskočna daska i inspiracija za pokretanje pravog poslovnog carstva.

“Kad sada pogledam, kockao sam se sa životom. O tom poslu nisam znao apsolutno ništa, samo sam znao da nešto moram da pokrenem. Vjerovao sam da je ponekad prednost ne znati ništa o poslu”, dodaje.

Zbog velike popularnosti džina u to doba, Rolls i njegov kolega Tim Varlou prepoznali su da na tržištu nedostaje kvalitetnih tonika koji se kombinuju s džinom.

Šest godina kasnije, britanski preduzetnik odlučio je da Plymouth Gina proda kompaniji Absolut Vodka i da se okrene proizvodnji tonika u novoj kompaniji Fever-tree.

Za razliku od tada prisutnih velikih igrača, Rolls se odlučio na proizvodnju različitih ukusa baziranih na prirodnim sastojcima koji su ubrzo zaludjeli sve ljubitelje ovog osvježavajućeg pića.