Kako da ne zakomplikujete svoju karijeru?

Karijere

Ako vodite svoj biznis i sami ste sebi gazda, onda i sami sebi organizujete dan

Međutim, vjerovatno vam se dešava sa umjesto da uradite ono što vam je prioritet, završavate mali milion obaveza koje mogu da sačekaju. Na primjer, postoji nešto što hitno morate da obavite, vi provodite vrijeme na tviteru. Projekat koji vodite i obaveze prema klijentu morate da privedete kraju, umjesto toga se hvatate u koštac da odgovarate na imejlove.

Samoorganizacija je komplikovana, koliko god jednostavno da vam se čini. Na papiru je sve kristalno jasno. U realnosti i praksi mnoge dane provodite završavajući različite nevažne i često zamorne poslove, koji troše vaše vrijeme i crpe vam svu energiju.
Šta radite svakog dana i zašto? Postavite sebi ovo pitanje. Ukoliko je odgovor duži od nekoliko rečenica, vrlo je vjerovatno da bespotrebno komplikujete svoju karijeru. Čak i ako ste veoma ambiciozni, stvari treba pojednostaviti. Barem u većini slučajeva.

Zapišite negdje sledeća pravila i imajte ih na umu sljedeći put kada se vaše obaveze zakomplikuju.

1. Ne moramo biti konstantno zauzeti
Nije dovoljno da budemo zauzeti. Zauzeti i marljivi su mravi. Pitanje je: zbog čega smo tačno zauzeti? – Henri Dejvid Toro
Današnji „wannabe“ preuzetnici uglavnom postuju na Instagramu sve stvari koje obave u toku dana. Ali uglavnom SAMO postuju na Instagramu. Mnogi se žale kako imaju previše obaveza, kako ništa ne mogu da postignu. Međutim, njihov lud raspored nije ekvivalentan njihovom dostignuću i rezultatima.

2. Ne treba vam milion opcija
Svaka mušterija može odabrati boju za svoj auto, dokle god je ta boja crna. Henri Ford
Manje je više! Bez obzira što mi idealizujemo mogućnost izbora, previše opcija može navesti da zažalimo zbog same odluke, kao i da na kraju uopšte ne izaberemo. Umjesto da širite opcije, suzite prioritete.

3. Ne trebaju vam gedžeti
Ne možete precijeniti nebitnost praktično svega. Džon Maksvel
Vjerovatno se i vama, kao i mnogima prije vas, desilo da uzaludno tražite odgovarajuću aplikaciju koja bi zamijenila npr. štampani kalendar. Ukoliko ne možete da se organizujete, ni sve aplikacije ovog svijeta vam neće pomoći. Preuzmite odgovornost za svoju neorganizovanost i neproduktivnost. Običan, štampani kalendar sa prostorom za upisivanje je sve što vam je potrebno. Jednostavno je i praktično.

4. Nemojte se slijepo držati nečega
Samo zato što je nešto vrijedno ne znači da nam je potrebno. El Luna (Elle Luna)
Držimo se slijepo materijalnih stvari, prošlih iskustva, izbora. Ostajemo na poslovima koje smo prerasli, sa ljudima koji nas ne zaslužuju i drugo. Da biste zaista cijenili stvari i ljude koji su vama bitni, morate se osloboditi onih koji su prerasli svoju svrhu i ulogu u vašem životu. (BIZLife)