Ovo je posao koji će stvoriti prvog svjetskog trilionera

Karijere

Oni koji sanjaju o tome da postanu bogataši novog doba, ukoliko žele da počnu da rade na tome, moraće da počnu da razmišljaju van okivira – i to onih koje postavlja boravak na planeti Zemlji

Sljedeći sektor u kome će oni koji ga se prihvate, i bukvalno, moći da stvore veliko bogatstvo je, ni manje ni više, nego – rudarstvo. A prvi svjetski milijarder koji se obogati rudarenjem (nema veze sa kriptovalutama), svoje bogatstvo će steći iskopavanjem ruda – u svemiru, tvrdi američka investiciona banka Goldman Saks.

A da se ovdje zaista radi o astronomskim brojkama, bilionima i trilionima, potvrđuje i objašnjenje poznatog astrofizičara Nila Degrasa Tajsona, navodi RT.

– Postoji ogromni prostor neograničene energije i resursa. Dovoljno je samo da pogledate koliko se ratova vodi zbog pristupa resursima. A to bi moglo da postane stvar prošlosti jednom kad svemir postane naše dvorište – rekao je on.

Tajson predviđa da će prvi koji će se obogatiti rudarenjem u Svemiru biti onaj ko bude iskoristio prirodne resurse na asteroidima, budući su oni puni rude gvožđa, nikla i plemenitih metala – i to čak u mnogo većim koncentracijama nego na Zemlji.

Američka svemirska agencija NASA do je sada identifikovala više od 12.000 asteroida koji su od naše planete udaljeni oko 45 miliona kilometara, a to bogatstvo može biti budućnost dobre zarade.

Među prvima koji su to prepoznali je država Luksemburg, koja je počela sa ulaganjima čiji cilj je da postane svjetski rudarski centar. Jedan od planova te male evropske države je da iz svog državnog budžeta obezbijedi 223 miliona dolara, u ranoj fazi finansiranja, kao podršku kompanijama koje rade na projektima svemirskog rudarstva, kao i da ostvari saradnju sa dvije vodeće kompanije u tom sektoru, Deep Space Industries i Planetary Resources, piše RT.