Zašto su putevi u Emiratima najbolji na svijetu?

Svijet

Putevi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proglašeni su za najbolje na svijetu u Izvještaju o globalnoj konkurentnosti koji je objavio Svjetski ekonomski forum za period od 2017. do 2018. godine.

Ta država je uspjela da od skoro nepostojeće infrastrukture, korišćenjem najsavremenijih tehnologija i građevinskih materijala dostigne zavidan nivo razvoja.

Mreža puteva samo u glavnom gradu Abu Dabiju se za nešto više od deset godina udvostručila, tako da je mreža saobraćajnica u najvećem od sedam emirata dostigla ukupnu dužinu od 25.000 kilometara.

Pored toga, Emirati su razvili jedinstveni materijal za izgradnju puteva, koju su nazvali strukturirani asfalt. Ta mješavina bitumena i agregata jedinstvenih za Abu Dabi je u stanju da izdrži ekstremne temperature podneblja.

Pijesak se ne zadržava na putu

Pored toga, nagib i pregib puteva u Abu Dabiju posebno su dizajnirani tako da se pijesak ne zadržava na putevima, što sprečava njihovo habanje i troškove raščišćavanja svodi na nulu.

Komunalnoj infrastrukturi, cijevima i kablovima koja se nalazi ispod auto-puteva, radnici mogu pristupiti namjenski izgrađenim tunelima. To znači da nema potrebe da se putevi raskopavaju a da se saobraćaj ometa ukoliko je potrebno popraviti ili zamijeniti dijelove komunalne mreže.

Briga o kamilama

Abu Dabi je takođe jedini Emirat koji ima namjenske kamionske puteve paralelne sa postojećim rutama. Ovi putevi smanjuju rizik sudara običnih automobila sa većim vozilima i omogućavaju da transport robe nikada ne bude ugrožen saobraćajnim špicom.

U nekim oblastima oko Abu Dabija tradicionalne kamilje staze očuvane su izgradnjom namjenskih podvožnjaka, koji omogućavaju kamilama da slobodno lutaju, a štite i životinje i vozače od nesreća.