Golfska struja se ‘gasi’, naučnici zabrinuti

Svijet

Prema najnovijim istraživanjim, Golfska struja se trenutno nalazi na najsporijoj tački u poslednih 1600 godina, “gasi” se i postoji mogućnost da se i približava svom konačnom kraju, prenosi energetskiportal.rs.

Ukoliko se nastavi slabljenje ovih struja, očekuju nas oluje i oštrije zime, kao i toplotni talasi širom Evrope.

Golfska struja je morska struja u sjevernom Atlantiku. Slična je ogromnom grijaču, zbog koga veliki djelovi zapadne Evrope, kao što su Engleska, Irska, Skandinavija imaju mnogo topliju klimu nego što bi se očekivalo zbog njihove sjeverne lokacije.

U Vikipediji piše da sjeverno od Bahama, golfska struja se stvara i teče kao 500 km široka struja uz istočnu obalu SAD. Kod Kapa Haterasa u Sjevernoj Karolini, golfska struja teče ka istoku Atlantika i sa tim se odvaja od obale sjeverne Amerike. Pri tome golfska struja mijenja intenzitet i račva se u više krugova i gubi stabilnost konstantne struje. Kod Njufaundlenda golfska struja se spaja sa labradorskom strujom i zajedničke vode teku dalje ka sjevernoj Evropi. U istočnom dijelu Atlantika ta struja se račva u više manjih koje nemaju pojedinačna imena, zato što sve te manje grane tih struja zajedno utiču na evropsku klimu koju masivno ublažavaju.