Saudijska Arabija se otvara za turizam

Travel

Nedavna odluka Saudijske Arabije da otvori svoja vrata stranim turistima izazvala je mnogo uzbuđenja. Ogromna i dosad uglavnom zatvorena zemlja sada je tu da pruži razne doživljaje.

Pa, šta tačno možete vidjeti u Saudijskoj Arabiji? Zašto uopšte otići tamo?

Pa, prva stvar koju treba primjetiti je da je Saudijska Arabija puno raznolikija u pejzažu nego što se može zamisliti, piše BBC.

Da, geografski gledano, najveći dio zemlje je pustinja, ali imaju i visoke planine Asir na jugozapadu, azurni grebeni Crvenog mora, oaza palmi i drva datulja Al-Hofuf i vijugave uličice i tržnice začina u Džedi.

Mjesta koja će vas očarati u Saudijskoj Arabiji su, između ostalog, Džeda, planine Asir, antički Mada’in Saleh i oaza Al-Hofuf.

Džeda je trgovačka luka Crvenog mora, a bila je glavni grad do 1982. kada je on preseljen u Rijad. Danas je Džeda očaravajući i kulturološki bogat kraj u kojem je zastupljen svaki narod oko Crvenog mora.

Taj grad je topao tokom većeg dijela godine i na otvorenom je, a u njemu Egipćani sjede za stolovima kafića, pušeći nargilu i igrajući tavle ispod uličnih svjetala.

Jemenski krojači čuče s prekriženim nogama u trgovinama odjeće radeći do kasno u noć, dok somalijske, eritrejske i džibutijske žene postavljale stolove sa začinima na uličnoj pijaci.

U krivudavim kaldrmiranim stazama starog dijela grada, poznatog kao Balada, nije neobično čuti kako se jezik etiopskog gorja stapa sa arapskim i hindijem.

Džeda takođe predstavlja ulazna vrata za Meku i Medinu za dva miliona muslimana koji obavljaju hadž svake godine.

Dalje uz obalu postoje plaže i odmarališta za ronjenje, iako je posljednjih nekoliko godina uništeno mnoštvo koralnih grebena.

Postoje stranci koji su živjeli u Saudijskoj Arabiji više od deset godina, a koji još nikada nisu posjetili planine Asir na krajnjem jugozapadu zemlje, pored Jemena.

To je veliki propust. Pejzaž je bujan i raskošan, čak i usred ljeta.

Procjenjuje se da 500.000 divljih pavijana Hamadryas naseljava planine, zajedno sa kljunorošcima, orlovima i blistavim plavim agamidnim gušterima.

Pejzaž je isprekidan bazaltnim kamenim kulama – nasljeđe plemenskih borbi koje su se ovdje odvijale prije jednog stoljeća.

Posljednjih godina regija se otvorila domaćem turizmu. Imaju žičaru koja se spušta s visine do slikovitog brdskog sela zvanog Rijal al-Ma’.

Kanjon zvan Wadi Habala pruža prekrasan pogled na maglovit planinski greben koji se spušta prema Crvenom moru.

Pored ta dva arabijska dragulja, može se vidjeti i Mada’in Salah. Drevne Nabatejske ruševine na krajnjem sjeverozapadu zemlje su izvanredne, ne samo po očuvanoj kamenoj rezbariji koja podsjeća na Petru u Jordanu na sjeveru, već i zbog njihovog oštrog i lijepog pustinjskog okruženja.

Ovo je u regiji Hedžas, istorijski zapadni rub arapskog poluotoka, gdje se TE Lawrence borio protiv turske vojske u arapskom ustanku 1917. godine i gdje se još uvijek mogu vidjeti ostaci stare željeznice.

Godinama su saudijske vlasti uglavnom bile tihe po pitanju Mada’in Salehu, jer su religiozni fundamentalisti bili manje željni promovisati nešto što datira iz predislamske civilizacije.

Na arapskom jeziku to je poznato kao “doba neznanja”.

Prema novoj šemi za promociju turizma u iznosu od više milijardi, ono će se naći na karti.

Oaza s palmama al-Hofuf pokriva ogromno područje istočne Saudijske Arabije, za koje se smatra da je najveća takve vrste na svijetu, i stvara bujni zeleni svijet potoka i vrtova.

Ali zaista spektakularna atrakcija ovdje je sablasni špiljski kompleks unutar planine al-Karah, koji je 2018. uvršten u UNESCO-ovu kulturnu baštinu.

Prirodne špilje, izrezbarene vjetrenom i vodenom erozijom, moraju se pristupiti penjanjem, ali su vrijedne truda, pogotovo jer su znatno hladnije od vrućine vani.

Saudijci uglavnom prihvataju strane posjetioce, ali ova nova otvorenost ne dolazi bez rizika. Tamo gdje dvije vrlo različite civilizacije dođu u kontakt – liberalni Zapad i konzervativni Saudijci – uvijek postoji mogućnost nesporazuma.

Ne smiju se fotografisati žene u javnosti, a saudijski muževi često žele zaštititi skromnost svojih žena. Izvan glavnih gradova Rijada, Džede i istočne pokrajine mnogi ovdašnji ljudi nikada nisu imali kontakt sa zapadnjacima i mogu biti sumnjičavi, pogotovo kada se vade kamere i telefoni.

Ovo nije prvi put da Saudijska Arabija želi privući turiste. Posljednji put to je bilo 2000. godine, kada su angažovali francuske alpinističke instruktore iz Chamonixa da nauče Saudijce penjanju uz kamenite površine i paraglajding.

Ali veliki planovi da se razvije ova nova industrijska grana zaustavljeni su već sljedeće godine nakon terorističkih napada 11. septembra u SAD-u, koji su izveli, između ostalih, i 15 saudijskih državljana.

Od tada se zemlja borila i porazila frakcije Al-Kaide sredinom 2000-ih, a trenutno se pokušava izvući iz rata u susjednom Jemenu.

Uprkos tome, zemlja je u velikoj mjeri sigurna s minimalnim kriminalom i nasiljem.