Finska najbezbjednija zemlja za turiste

Svjetski ekonomski forum objavio je listu 136 država po stepenu rizika kojem se izlažu turisti, uključujući nasilje i terorizam, na kojoj prvo mjesto zauzima Finska kao najsigurnija država na svijetu za turiste, na drugom mjestu su Ujedinjeni Arapski Emirati, slijedi Island

Najopasnije država su Kolumbija, SAD, Velika Britanija. SAD su na niskom 84. mjestu iza afričkih Benina, Namibije i Alžira, a Velika Britanija je na 78. mjestu iza Bocvane i Bosne i Hercegovine. Srbija se nalazi na 72. mjestu, Slovenija na 17. odmah iza Švedske, Hrvatska na 24. mjestu, Albanija je 46., a Makedonija 56. Najopasnija država na svijetu je Kolumbija, iza Jemena i Salvadora.

Španija je najkonkurentnija država na svijetu u turizmu i pripada joj titula najpristupačnije države za turiste zbog kulturnih i prirodnih bogatstava i vrhunske turističke infrastrukture. Na listi država koje su najkonkurentnije iza Španije slijede Francuska i Njemačka. Hrvatska je na 32. mjestu, Slovenija 41, Srbija 95, a BiH 113.

Deset najsigurnijih država za turizam su Finska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Island, Oman, Hong Kong, Singapur, Norveška, Švajcarska, Ruanda i Katar.

Deset najkonkurentnijih država Španija, Francuska, Njemačka, Japan, Velika Britanija, SAD, Australija, Italija, Kanada i Švajcarska.