Vlasnik Luj Vitona pokušava da preuzme Tifani

Francuska grupa LVMH, vlasnik Luj Vitona, iznijela je ponudu za preuzimanje Tifanija, rekli su Rojtersu neimenovani izvori.

Kako piše agencija, američki prodavac luksuznog nakita ima problema zbog uticaja američkih tarifa na izvoz u Kinu.

LVMH već godinama traži način da proširi svoje poslovanje na tržištu SAD, a sada je iznio preliminarnu, neobavezujuću ponudu za kupovinu Tifanija, ranije u toku ovog mjeseca, tvrde izvori Rojtersa.

Tifani je angažovao savjetnike da procijene ponudu LVMH-a ali još nije odgovorio na nju, pa se ne zna da li će doći do pregovora, kazao je jedan od izvora britanske agencije.

Ne zna se ni tačan iznos koji je LVMH ponudio za akviziciju Tifanija, čija je tržišna vrijednost 11,9 milijardi dolara. LVMH je odbio da prokomentariše ove navode, dok Tifani nije odgovorio na pitanja agencije.

LVMH stoji iza brendova kao što su Fendi, Kristijan Dior i Živanši, a već nekoliko godina važi za jednu od najuspješnijih kompanija u svom sektoru, u kom ne uspijevaju svi da iskoriste rastuću kinesku potražnju za brendiranom robom.

Sa druge strane, Tifaniju nije išlo tako dobro. Osim tarifa koje su pokrenule trgovinski rat Kine i SAD, skupi brendovi na gubitku su i zato što su se oslanjali na Hongkong kao glavno prodajno čvorište gdje dolaze posjetioci iz kontinentalnog dijela Kine, a sada su četvoromjesečni protesti počeli i tu da uzimaju svoj danak.