Heineken preuzima brazilsku filijalu japanskog Kirin Holdingsa

Holandski proizvođač piva Heineken planira kupiti brazilsku filijalu japanskog Kirin Holdingsa, čime bi povećao prisutnost na trećem tržištu piva u svijetu

Heineken će za Brasil Kirin izdvojiti 1,025 milijardi eura i time će postati drugi pivar u Brazilu, s tržišnim udjelom od otprilike 19 odsto. Prvo mjesto pripada Anheuser-Busch InBevu.

Japanski Kirin će se zatim povući s brazilskog tržišta, nakon što su 2011. godine za 12 tamošnjih pivara platili oko 3,9 milijardi dolara. S vremenom se njen tržišni udio smanjio, a troškovi sirovina porasli zbog slabljenja reala.

U japanskoj kompaniji ističu kako su rizici brazilske ekonomije i stagnirajuće i kompetetivno tržište piva i bezalkoholnih napitaka predstavljali ‘ograničenja’ za profitabilnost njihove brazilske filijale pa je Brasil Kirin u 2016. poslovao s operativnim gubitkom prije amortizacije i ostalih troškova od 262 miliona brazilskih reala (oko 79 miliona eura).

Brazilska ekonomija će po svemu sudeći i novu 2017. godinu zaključiti u recesiji, a iz Heinekena ističu kako im je to pivsko tržište atraktivno u dužem periodu, pri čemu sektor premium piva bilježi ubrzaniji rast od tržišta u cjelini.

Zahvaljujući novoj akviziciji holandska će kompanija povećati prisutnost u sjevernom i sjeveroistočnom Brazilu i time unaprijediti prodaju premium piva Heineken i Sol i smanjiti troškove. Heineken već ima pet pivara u Brazilu od 2010. i akvizicije pivskog poslovanja od meksičke kompanije FEMSA.

Neki analitičari takođe smatraju kako je transakcija važna jer time Heineken postaje jači konkurent svjetskom lideru AB InBev-u u unutrašnjosti Brazila.

Akviziciju još mora odobriti brazilska agencija za zaštitu tržišnog takmičenja, a trebala bi biti zaključena u prvoj polovini godine.