“Turski tok” će biti završen do kraja 2020. godine

Radovi na izgradnji gasovoda „Turski tok“ s bugarskim i srpskim partnerima biće završeni do kraja 2020. godine, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

„Već smo završili radove na Crnom moru i završićemo radove na kopnu. Okončaćemo aktivnosti sa bugarskim i srpskim partnerima otprilike krajem naredne godine“, poručio je Putin, prenosi TASS.

Putin je dodao da će dio „Turskog toka“ na teritoriji Mađarske biti dugačak samo 15 kilometara.

„Generalno, možemo da se uskladimo s našim kolegama i započnemo radove već početkom naredne godine i prilično brzo ih završimo“, rekao je Putin, prenosi ruska agencija.

Ruski predsjednik u Budimpeštu je doputovao u srijedu, gdje je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Tanjug je podsjetio na ranije saopštenje Kremlja u kojem je navedeno da je planirano da se razgovori između Putina i Orbana “fokusiraju na širok spektar pitanja koja se odnose na rusko-mađarsku saradnju, prije svega u trgovinskom, ekonomskom, kulturnom i humanitarnom području”, a dvojica čelnika treba da razmijene  mišljenja i o određenim hitnim globalnim i regionalnim pitanjima.

S druge strane, mađarska opozicija smatra da, iako Mađarska ima interes za održavanje uravnoteženih veza sa svim velikim silama, ona je “podređena Rusiji”.

Zamjenik čelnika Socijalista Laszlo Szakacs kaže kako se čini da Putin dolazi kao “vlasnik”, odnosno da želi da obiđe svoje investicije u Mađarskoj, prenosi agencija MTI.

Szakacs je podsjetio da Putin redovno dolazi u Mađarsku, zbog čega je vlada u Budimpešti već dobila kritike od svojih saveznika u Evropskoj uniji i NATO-u.