Medvedev o potezima SAD: Ovo je trgovinski rat, nema popravljanja odnosa

Svijet

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da su SAD uvođenjem novih sankcija objavile trgovinski rat Rusiji, dodajući da više nema nade da će se odnosi dvije zemlje popraviti

Medvedev je na svom Fejsbuk profilu napisao da je uvjeren da te mjere neće imati smisla i da će Rusija bez obzira na to moći da se razvija, prenio je TASS.

„Prvo, nada da će se popraviti naši odnosi s novom američkom administracijom je mrtva. Drugo, potpuni trgovinski rat je objavljen Rusiji“, napisao je Medvedev, nabrajajući posljedice novog američkog zakona o sankcijama Rusiji, prenosi Sputnjik.

Administracija predsjednika Donalda Trampa, dodao je, pokazala je potpunu nemoć time što je na ponižavajući način prenijela izvršna ovlašćenja Kongresu, što mijenja ravnotežu vlasti u američkim političkim krugovima.

Medvedev je rekao da su sankcije u cjelini besmislene i dodao da je Rusija naučila prethodnih godina da razvija svoju ekonomiju u uslovima „gotovo zatvorenih finansijskih tržišta, straha od stranih kreditora i investitora da ulažu u Rusiju pod prijetnjom sankcija protiv trećih strana i zemalja“.

Američki Kongres je velikom većinom usvojio zakon kojim su uvedene nove sankcije Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, a Tramp je danas potpisao taj zakon, navodeći da i dalje ima „ozbiljne nedostatke“.