Italija uvela jedinstveni porez za bogate strance

Italija je uvela jedinstveni porez za bogate strance kako bi konkurisala sličnim inicijativama u Velikoj Britaniji i Španiji, koje uspješno privlače brojne bogate fudbalere i zabavljače

Svi stranci koji kao mjesto boravka za potrebe oporezivanja dohodaka ostvarenih bilo gdje u svijetu odaberu Italiju ubuduće plaćati 100.000 eura poreza godišnje.

Za tu poreznu pogodnost kvalifikovaće se fizičke osobe koje su živele u inostranstvu najmanje devet od prethodnih 10 godina i imaju dovoljno visoke prihode da im 100.000 eura godišnje bude prihvatljiv iznos poreznih obaveza, a ako odluče u Italiji prijaviti i bliske članove porodice, iznos će se povećavati za dodatnih 25.000 eura po osobi.

Fizičke osobe imaju status italijanskog rezidenta za poreske svrhe ako u zemlji borave više od pola godine. Prema italijanskom poreskom zakonu, jedinstvena poreska obaveza za strance moći će se obnavljati svake godine, kroz najviše 15 godina.

Očekuje se da će taj potez, predložen u proračunu za ovu godinu, u kratkom roku privući u Italiju najmanje hiljadu ljudi, pišu italijanski mediji.

Italija tim potezom iz temelja mijenja dosadašnju poresku politiku budući da su 2007. godine, poreske vlasti tužile sunarodnika Valentina Rossija, svjetskog motociklističkog prvaka, zbog neplaćenog poreza i odbacile njegovo opravdanje da mu je glavno mjesto boravka London. Rossi je na kraju 2008. godine platio 19 miliona eura kako bi podmirio poreski dug. (Gdeinvestirati)