Lada na svjetskoj listi najprodavanijih vozila

Automobil

Ruska Lada se našla na svjetskoj listi najprodavanijih vozila u prvom polugodištu, saopštio je Avtostat, pozivajući se na analitičku agenciju Fokus 2 muv

Na rang-listi ruska kompanija zauzima 50. poziciju. Od januara do juna u čitavom svijetu prodato je 149.500 automobila te kompanije, što je za 11,8 odsto više nego prošle godine.

Pritom, na rusku kompaniju otpada 0,3 odsto svjetske prodaje. Njeni bliski susjedi po rejtingu su brendovi kao što su Kadilak, Rouv, Mini i BJD, čiji pokazatelji iznose od 167 do 185 hiljada prodatih vozila.

Lider svjetskog tržišta postala je Tojota sa 4,28 miliona prodatih automobila (+ 4,4 odsto) u prvom polugodištu 2017. godine. U prvu trojku su ušli i Folksvagen (3,22 miliona prodatih automobila) i Ford (3,06 miliona prodatih automobila).

AvtoVAZ je počeo proizvodnju Lade 1966 godine. Ranije su taj naziv nosila vozila samo koja su išla za izvoz, dok su za unutrašnje tržište proizvođena automobili pod imenom „Žiguli“. Vlasnici kompanije su Rosteh i Reno-Nisan.