Hennessey predstavio hipersportski automobil

Automobil

Američki proizvođač Hennessey predstavio je hipersportski automobil sa 1.842 KS i projektovanom brzinom od preko 500 km/h.

Dugoočekivani Hennessey Venom F5 debitovao je u srijedu.

Ovaj hipersportski automobili projektovan je u čast 30 godina od osnivanja kompanije, a dodatak F5 u nazivu duguje tornadu.

Naime, tornado klase F5 karakterišu vjetrovi brzine do 512 km/h. A tvorci ovog automobila tvrde da može da razvije maksimalnu brzinu od najmanje 500 km/h, čime bi postao najbrži produkcijski model na svijetu.

Tako je barem na papiru, ali to tek treba dokazati u stvarnosti.

Da bi Venom F5 zaista bio najbrži produkcijski automobil na svijetu, bio je potreban moćan pogonski agregat. Za potrebe ovog modela razvijen je 6.6-litarski V8 nazvan Fury.

Ovaj ručno rađen motor ima dva turbo-punjača i isporučuje čak 1.842 KS (1.355 kW). Maksimalni obrtni moment dostiže 1.617 Nm.

Snaga se prenosi na zadnje točkove putem 7-brzinskog poluautomatskog mjenjača.

Iz stanja mirovanja do stotke Venom F5 stiže za manje od 3 sekunde, a do 200 km/h za manje od 5 s.

Za vrhunske performanse, osim snažnog motora i dobre aerodinamike, zaslužna je i mala masa.

Venom F5 je težak svega 1.360 kg, između ostalog zahvaljujući “monokok” kabini od ugljeničnih vlakana čija je masa svega 86 kg.

Hennessey je najavio da će proizvodnja ovog modela biti ograničena na 24 vozila, a početna cijena Venoma F5 je 2,1 milion dolara, bez uračunatog poreza i troškova isporuke.

Prvi primjerci biće isporučeni 2021. godine.

U planu je da se teoretska maksimalna brzina od preko 500 km/h testira naredne godine u NASA Svemirskom centru Kenedi, na Floridi.

Test vožnja će se održati na pisti dužine 5,2 km, koja se originalno koristila za spejs šatl program.