Na prodaju Jaguar C-X75 koncept iz filma Spectre

Sjećate li se nevjerovatno senzualnog Jaguar C-X75 koncept modela, koji je korišćen kao automobil zlikovca u Džejms Bond filmu Spectre?

Originalni automobil koji je korišćen tokom snimanja filma naći će se ubrzo na aukciji u Abu Dabiju, a očekuje se da će dostići cifru do 1.2 miliona dolara. Slavni model debitovao je na sajmu automobila u Parizu 2010.godine, a kreiran je u partnerstvu sa Formula 1 timom Williams F1 za napredni inženjering. Sa hibridnim pogodnom sa gasnim turbinskim motorom koji stvara struju, divlji superautomobil sa 780 konjskih snaga trebalo je da uđe u proizvodnju sa 250 modela u planu. Ipak, projekat je bačen u zapećak dvije godine nakon njegovog predstavljanja, pa je samo pet prototipa ikada kreirano, zajedno sa šačicom modela za potrebe filma.

Modeli za potrebe filma bili su mehanički drugačiji od konceptnog, a pokretala ih je verzija Jaguar F-Type V8 motora sa sistemom ulja za suvo podmazivanje. Automobil će se naći na aukciji RM Sotheby’s Abu Dhabi krajem ovog mjeseca, a doći se sa računom, specifikacijama i zapisnikom sa snimanja.

“Ne samo da je ovaj model uspio da odradi jednu od najintenzivnijih i tehnološki najnaprednijih scena jurnjava u Bond filmovima do danas, već on predstavlja proizvodni model koji nikada nije zaživio, a kreiran je u saradnji sa nevjerovatnim partnerima”, kaže Vil Smit, specijalista za automobile RM Sotheby’s aukcijske kuće.