Tunis će lansirati e-dinar, nacionalnu valutu na blokčein platformi

Tunis je postao prva zemlja koja je započela prebacivanje svoje nacionalne valute na blokčein platformu.

Ruski ICO startap Universa pomoći će izdavanju i upravljanju digitalnom valutom Centralne banke Tunisa (CBDC).

Centralna banka Tunisa saopštila je da je započela digitalizacija tuniskog dinara i da će CBDC podržan u papirnom novcu biti izdat na Universa blokčeinu.

Pored toga, Universa će takođe dobiti procenat od svih transakcija obavljenih sa „e-dinarom“, dok će registar biti vidljiv centralnoj banci u zemlji.

Osnivač i izvršni direktor Universa, Aleksandar Borodič, međutim, ističe da se ovaj oblik valute elektronskog novca ne može smatrati istinskom kriptovalutom.

CBDC ili e-dinar biće u državnom vlasništvu i poduprt papirnim novcem. Ali blokčein neće samo zaštititi od falsifikovanja, već će i izdavanje učiniti jeftinijim i transparentnijim. Borodič je rekao:

“Digitalne novčanice ne mogu biti falsifikovane – svaka novčanica zaštićena je kriptografijom kao što njen papirni pandan ima svoje digitalne vodene žigove. Štaviše, proizvodnja takve novčanice je 100 puta jeftinija od trošenja mastila, papira i električne energije u procesu štampanja.“

Tako zemlja neće izdati novu valutu. Umjesto toga, dio njegovih rezervi biće jednostavno premješten na platformu i građani će moći da razmjenjuju svoj fizički novac za e-dinare.

Borodič očekuje da će digitalna valuta promijeniti način rada privatnih banaka. Sav fizički novac ostaće u centralnoj banci, dok će komercijalne banke pružati samo usluge i nadmetati se zbog kvaliteta ponuđenih usluga.

Ovo nije prva saradnja između vlade Tunisa i Universa. Kako je Cointelegraph izvijestio krajem prošle godine, Tunižanska Internet agencija je potpisala strateško partnerstvo za podršku startapima.

U međuvremenu, kako je Cointelegraph izvijestio ranije ove nedjelje, Evropska unija takođe razmišlja o izdavanju sopstvene digitalne valute.