Dolar oslabio uprkos povećanju kamata Feda

Valuta

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošle sedmice oslabio, premda je američka centralna banka povećala ključne kamatne stope po drugi put od početka godine

Kurs eura prema američkoj valuti ostao je prošle sedmice gotovo nepromijenjen, na 1,1195 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara ojačala je, pak, 0,4 odsto, na 110,85 jena.

Unatoč jačanju prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, u istom periodu je skliznuo 0,2 posto, na otprilike 97,13 bodova.

U srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,0 do 1,25 posto, i signalizirali da bi do kraja godine mogli još jednom povećati cijenu novca.

Fed je, takođe, signalizirao da bi uskoro mogao početi smanjivati bilanse koji su povećani posljednjih godina jer je centralna banka kupovala vrijednosne papire kako bi zadržala niske kamatne stope.

Međutim, hoće li Fed do kraja godine još jednom povećati kamate ovisi o tome kakvi će biti makroekonomski pokazatelji. A svi posljednji ukazuju na to da rast američke privrede usporava.

To otvara pitanje je li najveća svjetska privreda dovoljno snažna da bi izdržala još jedno povećanje kamata u ovoj godini.

– Ne čujem ništa iz Feda što bi razuvjerilo tržišta koja trenutno procjenjuju da će ključne kamatne stope biti na izuzetno niskim nivoima. Držim da je upravo to razlog koji trenutno koči jačanje dolara – objašnjava Kit Džuks, analitičar u banci Societe Generale.

U fokusu ulagača bio je prošle sedmice i japanski jen, koji je oslabio nakon što je japanska centralna banka zadržala ključne kamatne stope na postojećim nivoima, signalizirajući da neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Guverner Haruhiko Kuroda kazao je da banka još nije ostvarila zacrtanu stopu inflacije od dva posto, dodajući da nije primjereno govoriti o tome kako će ukinuti opsežan paket podsticaja.

Takav je stav suprotan špekulacijama na tržištu u proteklih mjesec dana da u banci možda razmatraju plan ukidanja podsticaja.

– Čini se da japanska centralna banka definitivno istrajava u vrlo blagoj monetarnoj politici budući da su deflatorni pritisci još uvijek značajni – kaže Jan Kvelen iz SwissQuotea.

(Seebiz)