Euro stabilan oko nivoa 1,08 dolara, američka valuta pod pritiskom

Jaki ekonomski podaci iz eurozone i prvi veliki zakonodavni neuspjeh američkog predsjednika pomogli su zajedničkoj evropskoj valuti da prošlonedjeljno trgovanje zatvori na nivou 1,08 dolara

Kurs eura na zatvaranju u petak je iznosio 1,0798 dolara, što je za 0,52% više u odnosu na kraj prethodne sedmice. Na mjesečnom nivou, euro je ojačao prema dolaru 2,32 odsto.

Prije nekoliko dana je kompanija IHS Markit objavila da je ekonomija eurozone u martu porasla najbržim tempom za šest godina, u čemu su prednjačile Francuska i Njemačka. Indeks menadžera nabavke (PMI) porastao je na 56,7 poena u martu sa 56,0 poena iz februara, što je znatno iznad prognoziranog konsenzusa analitičara od 55,8 poena. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnost.

U izvještaju je naglašeno da je otvaranje novih radnih mjesta u eurozoni na najvišem nivou u posljednjih deset godina. Ovi podaci bi mogli biti podsticaj Evropskoj centralnoj banci (ECB) da razmotri mogućnost povećanja kamatnih stopa, što je pozitivno za euro, smatraju analitičari.

S druge strane, nakon prvog velikog zakonodavnog neuspjeha američkog predsjednik sve je izvjesnije da američka centralna banka neće žuriti sa povećanjem kamatnih stopa dok u Vašingtonu traje borba oko ključnih reformi. Čitave protekle sedmice tržišta su isčekivala glasanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti nakon što je Tramp uredbom ukinuo zakon koji je usvojen tokom mandata bivšeg predsjednika Baraka Obame (Obamacare). Poništavanje “Obamacare” bilo je jedno od najglasnijih predizbornih Trampovih obećanja. Nakon ovog neuspjeha nove američke administracije postoji strah da ni drugi Trampovi planovi neće proći u Kongresu bez oštrog protivljenja. Zbog povećanih sumnji da će Donald Tramp uspjeti ispuniti svoje ambiciozne ekonomske planove, američka valuta je prošle nedjelje bila pod pritiskom.

Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest najvažnijih valuta u svijetu, oslabio je treću sedmicu uzastopno, spustivši se blizu najnižeg nivou u sedam nedjelja. Prošle nedjelje je ovaj indeks oslabio 0,5%, a od početka marta 1,7 odsto.