Supružnici Login šestu godinu zaredom najbogatiji Slovenci

Ukupna imovina 100 najbogatijih Slovenaca iznosi 5,6 milijardi eura, što je blagi pad u odnosu na prethodne godine, a šesti put zaredom listu predvode supružnici Iza i Samo Login

Imovina supružnika Login, dva osnivača kompanije Outfit7, aplikacije za mobilnu zabavu, procjenjuje se na 689 miliona eura, isto koliko i prošle godine.

U januaru 2017. kompanija je prodata za milijardu dolara kineskom holdingu United Luck Group.

Sandi Češko i njegova partnerka Livija Dolanc, koji su nedavno prodali i svoj udio u kompaniji, na drugom su mjestu na listi 100 najbogatijih.

Koliko su dobili za 55% udjela u Studio Moderna, nije poznato. Magazin Manager procjenjuje njihovu imovinu na 296 miliona eura, što je 11 odsto manje nego godinu dana ranije.

Deset najbogatijih zaokružuju Marko Pistotnik (210 miliona eura), porodica Lah (169 miliona eura ili 11 posto više nego lani), Joc Pečečnik (155 miliona eura), Igor Akrapovič (135 miliona eura), Tatjana i Albin Doberšek (126 miliona eura), Damian Merlak (124 miliona eura), Franc Frelih (112 miliona eura), Dari i Vesni Južni (111 miliona eura).

Najveći skok za 150 odsto ili 60 miliona na 98,8 miliona eura drugi put zaredom uspio je da napravi Boštjan Bandelj, osnivač brzorastuće firme za trgovanje emisijama Belektron.

Osnivači tzv. garažnih kompanija sve su se više na listi, nakon godina kontinuiranog ulaganja u razvoj preduzeća na nivo od nekoliko desetina miliona eura. Gledajući po sektorima, trgovina je bila najzastupljenija u posljednje četiri godine.

Ukupna imovina 100 najbogatijih Slovenaca procjenjuje se na 5,6 milijardi eura, što je dva odsto manje nego lani. Prag skale je takođe niži, a imovina 100-tog najbogatijeg Slovenaca ove godine iznosi 22,2 miliona eura, u poređenju s 24,2 miliona eura prošle godine.