Lista 100 najbogatijih Slovenaca: Sandi Češko za petama supružnicima Login

Milioneri

Iza i Samo Login na vrhu su liste 100 najbogatijih Slovenaca koju sedmu godinu zaredom objavljuje magazin Manager.

Ukupna imovina najbogatijih sto iznosi 5,8 milijardi eura, što je 147 miliona eura više nego prošle godine. Prag za ulazak na ljestvicu smanjen je za šest posto na 20,9 miliona eura.

Imovina para Login, koji su glavni osnivači kompanije sa zabavnim mobilnim aplikacijama Outfit7, procjenjuje se na 689 miliona eura, koliko je iznosila prošle godine. Kompaniju su osnivači prodali u januaru 2017. kineskom holdingu United Luck Group za milijardu dolara.

Ni na drugom mjestu nema promjene, ali zaostajanje Sandija Češka i njegove partnerke Livije Dolanc za parom Login smanjeno je za oko 50 miliona eura. Najveći dio imovine, koja ukupno iznosi 345 miliona eura (17 posto više nego prošle godine), procjene je otkupnine za 55 posto udjela u Studiju Moderna, a razlog rasta je uspješna prodaja kreveta u SAD-u.

U prvih deset su i Marko Pistotnik (210 miliona eura ili isto koliko i prošle godine), porodica Lah (164 miliona ili tri posto manje), Damian Merlak (148 miliona ili 19 posto više), Igor Akrapovič (139 miliona ili tri posto više), Tatjana i Albin Doberšek (123 miliona ili dva posto manje), Franc Frelih (123 miliona ili 10 posto više), porodica Šešok (120 miliona eura ili 38 posto više) i Tone Strnad (118 miliona ili 36 posto više).

Jure Knez, najveći vlasnik trboveljskog Dewesofta, uspio je skočiti najviše. Vrijednost njegove imovine udvostručila se na 73,8 miliona eura u toku jedne godine, kao i uspješno poslovanje drugih kompanija u grupi.

Ove godine ima šest novih na listi, među kojima su košarkaš Goran Dragić i hokejaš Anže Kopitar.

Uzimajući u obzir razlike između iznosa poreza na dohodak u pojedinim američkim državama, Dragićeva imovina procjenjuje se na 51,4 miliona eura, a Kopitarova na 31,5 miliona eura.

Ove godine košarkaš Luka Dončić našao se na listi najbogatijih mladih milionera s procijenjenim bogatstvom od 16,5 miliona eura.