Devesto flaša konjaka i likera izvučeno iz dubine mora

Back stage

Živimo u zaista interesantnom svijetu, koji je nepredvidiv i čudan. Prije sto godina, tokom Prvog svjetskog rata, 19.maja 1917.godine, švedski brod S/S Kyros je zaustavljen i provjeravan od strane njemačke podmornice UC-58, čiji je kapetan odlučio da potopi brod, jer je on na sebi prenosio 50 sanduka konjaka i 15 sanduka likera iz Francuske prema Rusiji, kroz neutralnu švedsku teritoriju, gdje je smatran nelegalnim proizvodom.

Naravno, čitava kolekcija je svoje skrovište pronašla na dnu mora, da bi tek sada bila izvađena.

Švedski lovci i istraživači, Ocean x Team, zajedno sa islandskim iXplorer timom, uduržili su se sa internacionalnim brodom Deepsea Worker kako bi se dočepali ovih flaša. Vratili su se na površinu sa 900 flaša koje su obitavale na dnu Baltičkog mora. 300 od flaša pripada starom, istrijebljenom brendu zvanom Benedictine, dok 600 flaša sadrži davno potrošeni konjak, nazvan De Haartman. Ovo je monumentalni poduhvat, jer se teren sa kog su flaše vađene smatrao opasnim čak i za iskusne ronioce.

Kako kažu iz Ocean x Team: “Ovo nije samo pronalaženje rijetkog konjaka i likera, već i dijela istorije nekadašnje Carske Rusije”. Pitamo se šta će se desiti sa svim ovim bocama pića. Vjerovatno će se naći na nekoj aukciji, gdje će biti prodate po monstruoznim cijenama.