Najskuplja slika na svijetu biće izložena u Abu Dabiju

Slika Leonarda da Vinčija, Salvator Mundi, koja je u novembru prodata na aukciji za rekordnih 450,3 miliona dolara, biće izložena u novom muzeju Luvr u Abu Dabiju

Naučnici vjeruju da je slika, ulje na platnu na kojem je prikazan Hrist koji drži kristalnu kruglu, jedna od samo nekoliko očuvanih Da Vinčijevih slika pet vijekova poslije njegove smrti.

Slika, čiji Isusov zagonetni pogled poziva na upoređivanje sa zagotnekom osmijeha takođe Da Vinčijeve Mona Lize (Đokonda), bila je u vlasništvu engleskih kraljeva i vojvoda, a potom je nestala. Platno se ponovo pojavilo 1900. kada ga je kupio jedan britanski kolekcionar. U to vrijeme se smatralo da je to djelo nekog Da Vinčijevog učenika, a ne samog majstora slikarstva.

Slika je prodata 1958. godine za 45 funti, prije nego što je utvrđeno da je djelo Da Vinčija. Delo, koje je ponovo prodato 2005. godine, bilo je djelimično oštećeno, ali je restaurirano na zahtjev konzorcijuma trgovaca umjetničkih djela, koji su dali najmanje 10.000 dolara za obnovu.

Oko te slike se vodi i sudski spor između jednog ruskog milijardera i prodavca umjetničkih djela.

Muzej Luvr u Abu Dabiju, koji će izložiti najskuplju sliku na svijetu, otvoren je 11. novembra poslije deset godina gradnje.

Za razliku od drugih muzeja, koji nude djela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju će isticati univerzalne teme i zajedničke uticaje između civilizacija.