Larry Page se povlači sa čelne pozicije u Googleu

Lider

Direktor Googlea Sundar Pichai zamijeniće Larryja Page-a na mjestu izvršnog direktora kompanije Alphabet Inc., objavila je kompanija u svom blog postu u utorak, što pokazuje sve manju ulogu javnosti Page-a i Sergeja Brina u kompaniji koju su osnovali prije 21 godinu.

“Iako je bila velika privilegija toliko dugo duboko učestvovati u dnevnom upravljanju kompanijom mislimo kako je vrijeme da preuzmemo ulogu ponosnih roditelja – nudeći savjet i ljubav, ali ne i dnevno prigovaranje!” napisali su Page i Brin u blogu.

Alphabet, koji isto tako posjeduje tehnološku kompaniju za autonomna vozila Waymo, kompaniju Verily za software za zdravstvenu zaštitu i nekoliko drugih kompanija, pojavio se 2015. kao dio korporativnog restrukturiranja.

Page se želio koncentrisati na nove kompanije dok je operativne odluke u Alphabetovoj najvećoj jedinici Googleu prepustio Pichaiju.

Page i Brin će ostati direktori, ali će svoje titule glavnog izvršnog direktora odnosno predsjednika odmah ustupiti, rekao je Alphabet.